dijous, 24 d’octubre del 2013

Manifest

TOTS SOM CASAL: Endavant amb l’autogestió del jovent

“Un Casal de joves que des de l’autogestió permeti al jovent crear alternatives”. Sota aquesta idea fa dos estius un grup de joves de Lleida vam començar a reunir-nos amb la voluntat de crear un espai de joves i per a joves que donés resposta a una necessitat col·lectiva molt clara, i que alhora era una reivindicació històrica que molts col·lectius havien fet a l’Ajuntament: el jovent necessita espais propis des dels quals promoure iniciatives col·lectives i transformadores.

Així doncs, explorades totes les opcions, vam decidir ocupar un edifici abandonat des de feia anys al Carrer Governador Montcada número 9, i construir-hi allí el Casal Popular de Joves.

Un projecte obert i participatiu que, a més d’un espai físic, ha esdevingut, des del treball conjunt i l’experiència de les persones que hi hem participat, una eina imprescindible a Lleida en la recerca d’alternatives transformadores a l’actual sistema mitjançant l’autogestió i l’assemblearisme, oferint un conjunt d’activitats culturals, socials i col·lectives, a més de servir de paraigües per als col·lectius, projectes o tallers que requerien d’un espai per al seu desenvolupament.

I què ens vam trobar? En els deu intensos mesos vam conèixer més d’un centenar llarg de joves que van venir a participar del projecte amb iniciatives tant diverses com la creació d’un grup de bastoners i un grup de teatre, assajant pel grup de castellers, organitzant-se per mitjà d’assemblees, realitzant tallers o xerrades, participant del mercat de roba de segona mà, o simplement acudint a l‘espai per reunir-se i, fins hi tot, a estudiar-hi davant la manca d‘equipaments municipals preparats a l’efecte.

I què ens ha suposat? Al llarg d’aquests dos anys hem estat immersos en cinc processos judicials i un d’administratiu, el qual, mitjançant un precintament “express”, va suposar de facto el desallotjament de l’antic casal de joves el passat 6 de desembre. Han estat fins a 9 els joves que en algun moment s’han trobat enmig de procediments tant dispars com ara les possibles sancions de més de 350.000 euros, o el proper judici del febrer.

De tots aquests entramats judicials però, en destaca l’acusació per delictes d’usurpació i danys a 3 joves a qui la fiscalia i l’acusació particular sol·liciten més de 18.000 euros.

Arribat a aquest extrem, no ens queda altra que alçar de nou la veu i per mitjà de la campanya “TOTS SOM CASAL, endavant amb l’autogestió del jovent” i aquest manifest que l’encapçala, volem:

- Rebutjar enèrgicament l’acusació, entenem doncs que amb el “desallotjament exprés” del proppassat 6 de desembre l’espai quedà totalment desocupat i no veiem la necessitat d’haver de seguir recorrent a la via penal i voler asfixiar econòmicament el Casal Popular.

- Posar de manifest que trobem totalment innecessari dur a judici a aquests 3 joves, que no són més que 3 de les més de cent que han freqüentat l’espai, escollides de forma totalment arbitrària per tal de poder constituir una acusació directa i que pugui celebrar-se un judici.

- Reivindicar el Casal de Joves com a projecte necessari a Lleida per promoure iniciatives transformadores, des d’una perspectiva crítica, generant veritables alternatives davant d’aquest sistema que ens ofega, que ens porta a dedicar el nostre temps lliure al consum, que estableix un patró de relacions entre nosaltres... No podem permetre que projectes d’aquest tipus siguin perseguits judicialment.

- Recordar que atenent a la necessitat de seguir mantenint viu el Casal de Joves seguim immerses en la posada en funcionament i la gestió del nou casal de joves, actualment un espai cedit per la Paeria que ja compta amb més de 10 activitats setmanals amb els mateixos ingredients del primer dia: autogestió, il·lusió, compromís amb la ciutat i treball conjunt.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada